Novinky

Aktuálne informácie, články, podcasty a videá o výžive a zdraví

Dr. Michael Greger M.D. , Nutrition Facts
cukor veda korupcia
Mnohí zástancovia rôznych výživových smerov často argumentujú vedeckými dôkazmi. Niekedy sú tieto názory dokonca v priamom rozpore. Ako to, že je možné nájsť podporné vedecké dôkazy pre protichodné výživové názory? viac...
Sandee LaMotte , CNN
celorastlinné potraviny spracované potraviny štúdia
Ktorý rizikový faktor je celosvetovo zodpovedný za najväčší počet úmrtí? Nie je to fajčenie. Ani vysoký krvný tlak. Je to zlé stravovanie. „V mnohých krajinách zapríčiňuje nesprávne stravovanie viac úmrtí ako fajčenie tabaku alebo vysoký krvný tlak,“ hovorí Ashkan Afshin, odborný asistent v Inštitúte pre zdravotnícke metriky a hodnotenie pri Washingtonskej univerzite. viac...
Nutrition Facts
srdcovocievne ochorenia cholesterol
Oficiálne odporúčania slovenských, európskych aj amerických štátnych autorít o bezpečnej hladine cholesterolu sú približne nasledovné: viac...
Alice Park , Time
jedlo ako liek
Keď v roku 2010 stratil Tom Shicowich cit v prste na nohe, nepripisoval tomu veľkú dôležitosť. V tom čase navyše nemal zdravotné poistenie a tak návštevu lekára odložil na neurčito. V prste sa však vyvinula infekcia a Tom musel zostať dva dni v posteli. Stále si však myslel, že sa jedná len o obyčajnú chrípku. Keď sa konečne dostal k doktorovi, ten ho okamžite poslal na pohotovosť. Chirurgovia mu prst amputovali a Tom zostal v nemocnici celý mesiac. viac...
PCRM
srdcovocievne ochorenia rakovina obezita spracované potraviny vláknina štúdia
Diéta s obsahom vysoko spracovaných potravín, ktoré poznáme ako "prípravky pripravené na priamu spotrebu alebo na rýchlu tepelnú úpravu zvyčajne obsahujú konzervanty a aditíva (takzvané é-čka a farbivá)" zvyšuje riziko predčasného úmrtia na srdcovocievne ochorenia a iné civilizačné ochorenia, podľa výskumu zverejneného v odbornom medicínskom časopise JAMA. viac...
Emily Wood, RD, CDN , Nutrition Studies
tehotenstvo
V našej spoločnosti naďalej prevláda mylná predstava, že strava tehotnej ženy musí obsahovať aj živočíšne produkty. Stanovisko americkej Akadémie výživy a dietetiky však uvádza: "Dobre zostavená vegánska, lakto vegetariánska alebo lakto-ovo vegetariánska strava je vhodná v každom období ľudského života, včítane tehotenstva a kojenia." Konzumácia rozmanitej škály celistvých rastlinných potravín teda dokáže poskytnúť všetky potrebné živiny pre matku aj jej dieťa. viac...
Dr. Neal Barnard M.D. , PCRM
športovci
Športovci, ktorí nejedia mäso. Nezmysel? Tenisová šampiónka Venus Williamsová, jazdec Formuly 1 Lewis Hamilton či americký futbalista Derrick Morgan dokázali, že je to nielen možné, ale dokonca veľmi prospešné. viac...
Naomi Thomas , CNN
rakovina rakovina prsníka tuk ženy ženy po menopauze
Väčšiemu riziku rakoviny prsníka by mohli čeliť staršie ženy, ktorých hodnota BMI (body-mass index) je síce v norme, no majú nadbytočne množstvo telesného tuku, uvádza štúdia publikovaná v odbornom medicínskom časopise JAMA Oncology v decembri. viac...
Bc. Radek Látal
chudnutie nadváha obezita
Vegáni majú štatisticky nižšie BMI a sú teda v priemere štíhlejší ako bežná populácia. Zďaleka to však neplatí pre všetkých vegánov. Ako teda dosiahnuť našu optimálnu hmotnosť na vegánskej strave? viac...
PCRM
srdcovocievne ochorenia červené mäso
Konzumácia červeného mäsa zvyšuje hladinu chemickej látky, ktorá súvisí s vyšším rizikom vzniku ochorenia srdca, uvádza výskum publikovaný v European Heart Journal. viac...
Dr. Michael Greger M.D. , NutritionFacts
srdcovocievne ochorenia
Pri prevencii a liečbe civilizačných ochorení sa ľudia často mylne domnievajú, že lieky sú rovnocennou alternatívou k zmene stravovacích návykov a životného štýlu, avšak nie je to tak. viac...

Práve začíname

01.12.2018
Marek Lichtner
Milí priatelia, s veľkou radosťou vám predstavujeme nový projekt zameraný na zdravé stravovanie. Meno projektu Výživa Vedecky vystihuje dve hlavné idey, ktoré formovali naše predstavy pri jeho tvorbe: viac...