Dr. Tom Campbell, spoluautor Čínskej štúdie, desiatky rokov v rámci svojej práce pomáha ľuďom pri prechode na celorastlinnú stravu. Počas mnohoročných skúseností identifikoval dve najčastejšie chyby, ktorých sa dopúšťajú ľudia pri prechode na celorastlinnú alebo vegánsku stravu. V nasledovnom krátkom videu vám ich predstaví.

V prípade potreby si zapnite slovenské titulky.

Slovenské alebo české titulky si zapnete po spustení videa kliknutím vpravo dole na

Čo hovorí Dr. Tom Campbell?

Je dôležité, aby rastlinné jedlo obsahovalo vizuálne 50% škrobových rastlín ako (obilniny, strukoviny alebo zemiaky) a 50% neškrobovej zeleniny a/alebo ovocia. Ak nedodržujeme pravidlo 50:50, dopúšťame sa jednej z nasledovných chýb:

  1. Jeme málo škrobov. Ak jeme málo strukovín, obilnín alebo zemiakov, jeme prevažne šaláty a neškrobovú zeleninu, ktorá je nízkokalorická. Dlhodobo to nie je udržateľné, lebo máme nedostatok energie, čo vyúsťuje v nárazové prejedanie sa väčším množstvom vysoko kalorických potravín ako napr. orechov alebo vysoko tukovým vegánskym “junk foodom”.

  2. Jeme málo neškrobovej zeleniny. Väčšinu nášho jedla tvoria škrobové potraviny ako cestoviny, zemiaky a strukoviny a zabúdame na ovocie a neškrobovú zeleninu.

Odporúčame

Pre lepšie porozumenie témy vám odporúčame prečítať si súvisiace články:

  1. Dôležitosť škrobov vo výžive počas histórie vývoja človeka až do súčastnosti.
  2. Škrobové a neškrobové rastliny, kde sa dozviete, ktoré rastliny sú škrobové a ktoré neškrobové.
  3. Kalorická hustota a chudnutie, kde sa dozviete, koľko kalórií majú jednotlivé skupiny potravín.
  4. Ideálne zloženie rastlinnej stravy. Pravidlo 50:50, kde podrobne rozoberáme pravidlo 50:50.