Diet High in Processed Foods Increases Risk for Early Death

Diéta s obsahom vysoko spracovaných potravín, ktoré poznáme ako “prípravky pripravené na priamu spotrebu alebo na rýchlu tepelnú úpravu zvyčajne obsahujú konzervanty a aditíva (takzvané é-čka a farbivá)” zvyšuje riziko predčasného úmrtia na srdcovocievne ochorenia a iné civilizačné ochorenia, podľa výskumu zverejneného v odbornom medicínskom časopise JAMA.

Výskumníci sledovali diétu 44 551 účastníkov a sledovali mieru ich úmrtnosti. 10-percentné zvýšenie spotreby vysoko spracovaných potravín zvyšovalo príjem soli, cukru a nasýtených tukov a naopak znížilo príjem vlákniny, čo viedlo k 14-percentnému zvýšeniu rizika úmrtia na hypertenziu, rakovinu, obezitu a dyslipidémiu. Autori sa domnievajú, že nezdravé zložky a expozícia karcinogénom zo spracovaného mäsa, ktoré sa často nachádzajú vo vysoko spracovaných potravinách, predstavujú možné mechanizmy zvýšeného rizika.

Referencie

  • Schnabel L, Kesse-Guyot E, Allès B, et al. Association between ultraprocessed food consumption and risk of mortality among middle-aged adults in France. JAMA Intern Med. Published online February 11, 2019.

TIP: Najlepší sposob ako sa vyhnúť spracovaným potravinám je začať s celorastlinnou stravou.

Zdroj: PCRM