Why Food Could Be the Best Medicine of All

Keď v roku 2010 stratil Tom Shicowich cit v prste na nohe, nepripisoval tomu veľkú dôležitosť. V tom čase navyše nemal zdravotné poistenie a tak návštevu lekára odložil na neurčito. V prste sa však vyvinula infekcia a Tom musel zostať dva dni v posteli. Stále si však myslel, že sa jedná len o obyčajnú chrípku. Keď sa konečne dostal k doktorovi, ten ho okamžite poslal na pohotovosť. Chirurgovia mu prst amputovali a Tom zostal v nemocnici celý mesiac.

Shicowich prišiel o prst kvôli zlej hladine cukru v krvi – Tom mal totiž cukrovku druhého typu. Bral síce lieky, no mal nadváhu a jeho strava pozostávala z fast foodu a mrazených hotových jedál. Tento životný štýl a jeho choroba spolu vytvorili smrteľnú kombináciu.

Jedlo ako liek

Po niekoľkých rokoch neúspešnej liečby mu jeho doktor odporučil, aby vyskúšal nový program navrhnutý špeciálne pre pacientov ako on. Iniciatíva Fresh Food Farmacy, založená v roku 2017 v rámci programu Geisinger Health System, poskytovala zdravé jedlá založené na ovocí, zelenine, chudom mäse a minimálnom množstve soli. Pacientov v americkom štáte Pennsylvánia zároveň učia, ako zahrnúť takýto typ stravy do ich denného jedálnička. Tom, ktorý sa nachádza pod hranicou chudoby a množstvo potravín si nemôže dovoliť, si odrazu mohol zobrať jedlo z potravinovej banky a dostať odpovede na svoje otázky ohľadom stravy, pričom hladinu cukru v jeho krvi monitorovali výživoví poradcovia. Po roku a pol schudol 60 libier (27 kg), a jeho hladina A1C, ktorá súvisí s množstvom cukru v krvi, klesla z 10,9 na 6,9. Tom má stále cukrovku, no tieto hodnoty už nie sú nebezpečné. „Je to obrovská zmena oproti tomu, ako som na tom bol na začiatku. Tento program ma zmenil a vlastne aj zachránil život.“

Geisingerov program je jedným z dôležitých snáh, ktoré zdôrazňujú dôležitú spojitosť medzi jedlom a liečbou pacientov, a fakt, že strava je rovnako zásadná a účinná ako lieky. Stále viac a viac štúdií hovorí o tom, že ľudské zdravie nie je len o medicínskych testoch a liekoch. Rovnako nás ovplyvňuje spánok, šport, stres a každé jedlo. Strava začína byť predmetom záujmu nielen doktorov, zdravotníckych zariadení, poisťovní, ale aj zamestnávateľov, ktorých frustruje nedostatočný dopad liekov na choroby ako cukrovka druhého typu, rakovina, srdcovo-cievne ochorenia a vysoký krvný tlak. Vedecký výskum nás čoraz viac utvrdzuje v myšlienke, že pokiaľ sa ľudia dobre stravujú, sú zdravší a dokážu mať pod kontrolou chronické ochorenia či sa im dokonca úplne vyhnúť. „Ak sa zameriate na stravu a naučíte ľudí, ako si pripraviť zdravé jedlo, dopad môže byť väčší ako pri užívaní liekov,“ hovorí Dr. Jaewon Ryu, riaditeľ programu Geisinger. „Je to veľká výhra.“

Lekárske predpisy na potraviny

Problémom však je, že jesť zdravo nie je také jednoduché ako prehltnúť tabletku. Niektorí ľudia si zdravé potraviny jednoducho nemôžu dovoliť alebo nie sú v ich okolí dostupné. Stále viac nemocníc a lekárov sa preto snaží podniknúť potrebné kroky a zlepšiť zdravie svojich pacientov. Niektoré nemocnice napríklad začali spolupracovať s miestnymi predajcami, ktorí zlacnili ovocie a zeleninu pre tých, ktorí sa preukážu „lekárskym predpisom“. Clevelandská klinika zasa sponzoruje farmárske trhy, na ktorých miestni pestovatelia prijímajú poukážky na potravinovú pomoc z federálnych programov, ako je WIC či rôzne štátne iniciatívy. A niektorí lekári z Kaiser Permanente v San Franciscu rozdávajú kuchárske recepty z organizácie Thrive Kitchen namiesto (alebo spolu s) predpismi na rôzne lieky. Thrive Kitchen tiež poskytuje lacné mesačné kurzy varenia pre účastníkov svojho zdravotného programu. Nemocnice a klinické pracoviská z celých Spojených štátov sa začali zaujímať a inšpirovať Geisingerovym programom.

Samotní lekári však revolúciu v stravovaní neurobia. Už aj poisťovne si uvedomujú, že zdraví ľudia žijú dlhšie a navyše nemusia tak často absolvovať nákladné návštevy pohotovostí. Niektoré z nich preto začínajú preplácať sedenia s výživovými poradcami. Vo februári začala spoločnosť Blue Cross Blue Shield zo štátu Massachusetts pokrývať špecializované jedlá z neziskového stravovacieho programu Community Servings pre svojich klientov s kongestívnym srdcovým zlyhaním, ktorí si nemôžu dovoliť nízkotučné a neslané jedlá potrebné pre ich zdravotný stav. Začiatkom minulého roka zostavil Kongres prvú pracovnú skupinu s názvom Food Is Medicine, aby preskúmala, ako vládou sponzorované potravinové programy môžu vyriešiť hlad a tiež náklady na zdravotnú starostlivosť, ktoré sú preplácané zo zdravotného poistenia Medicare, pričom súvisia s chronickými ochoreniami. „Myšlienka, že strava je liek, nie je len dočasnou záležitosťou,“ hovorí doktor Dariush Mozaffarian, kardiológ a dekan na Friedman School of Nutrition Science and Policy na Tuftsovej univerzite. „Jedná sa o absolútne kľúčovú myšlienku pre celý náš systém zdravotnej starostlivosti."

Vedecké štúdie

Opýtajte sa hociktorého lekára, ako sa najlepšie vyhnúť alebo zmierniť choroby, ktoré trápia Američanov (a nielen ich) najviac. Pravdepodobne vám odpovie, že zdravé stravovanie hrá v tomto prípade dôležitú úlohu. Intuícia a vedecké dôkazy sú však dve rozdielne veci. A doktori sa len nedávno dostali aj k relevantným dôkazom, na ktorých môžu založiť svoje odporúčania.

Je pomerne náročné prepojiť srdcovo-cievne ochorenia či rakovinu so špecifickými potravinami v rozmanitej strave dospelého človeka, keďže sa vyvíjajú veľmi dlhý čas. Potraviny navyše nie sú lieky – nedajú sa jednoducho otestovať v rámci rigoróznych štúdií, ktoré by napríklad porovnali zdravotný stav človeka, ktorý jedáva šálku čučoriedok každý deň, s tými, ktorí to nerobia, a určiť, či môže konzumácia čučoriedok pomôcť predchádzať rakovine. Potraviny sú v porovnaní s liekmi príliš komplexné – ich obsah a dopady na ľudský organizmus sa môžu veľmi líšiť, a to najmä počas dlhodobej konzumácie. Ľudská strava je väčšinou príliš rozmanitá, aby sme vedeli určiť dopad konkrétnej potraviny na špecifické ochorenie.

Lekári tiež veľmi dobre vedia, že ľudia nejedia len kvôli hladu a nedostatku energie, ale častokrát kvôli emóciám. „Je oveľa lacnejšie predpísať niekomu na tri mesiace statíny (lieky na zníženie cholesterolu) než snažiť sa zmeniť jeho jedálniček,“ hovorí Eric Rimm, profesor epidemiológie a výživy na Harvard T.H. Chan School of Public Health. Lieky sú však predsa len drahé. Priemerný Američan za ne zaplatí 1 400 dolárov každý rok. Pokiaľ si ich ľudia nemôžu dovoliť, tak ich jednoducho nekupujú. To však vedie k zhoršeniu ich zdravotného stavu, čo si následne vyžaduje účinnejšie a zároveň aj drahšie lieky. Ani lieky však nevyliečia všetko. Srdcovo-cievne ochorenia sú možno na ústupe, no správa od American Heart Association ukázala, že miera obezity narástla z 30,5% medzi rokmi 1999 až 2000 na 37,7% v rokoch 2013 až 2014. A až 40% dospelých má vysoký krvný cholesterol.

To, čo ľudia konzumujú významne prispieva k týmto štatistikám. V rámci zdravotnej starostlivosti sa z výživy stáva priorita, ktorá by mohla tento stav zvrátiť. Stále nám však chýbajú výskumy, ktoré by túto myšlienku podporili. K dispozícii ale máme údaje z populačných štúdií a laboratórnych výskumov na zvieratách. Všetky výsledky zatiaľ ukazujú jedným smerom.

Strava vs lieky

Myšlienka, že strava má rovnaké účinky ako lieky na predpis, získala na vážnosti v roku 2002, keď vláda Spojených štátov publikovala výsledky štúdie, ktorá porovnala stravu a cvičenie so štandardnou liečbou cukrovky druhého typu. Takzvaný Diabetes Prevention Program porovnával ľudí, ktorých strava obsahovala málo nasýtených tukov, cukru a soli, no veľa ovocia a zeleniny, pričom bielkoviny pochádzali z chudého mäsa, s takými, ktorí jednoducho brali liek metmorfin na zníženie hladiny cukru v krvi. Ľudia užívajúci metmorfin mali o 31% nižšie riziko, že dostanú cukrovku v porovnaní s tými, ktorí brali placebo. Avšak tí, ktorí zmenili svoj životný štýl – zdravá strava a pravidelný pohyb – znížili riziko, že toto ochorenie dostanú až o 58%.

Štúdie zamerané na liečbu ochorení prostredníctvom výživy nasledovali veľmi rýchlo. V roku 2010 začalo zdravotné poistenie Medicare pokrývať aj programy, ktoré prostredníctvom zmeny životného štýlu liečili srdcovo-cievne ochorenia a boli založené na desaťročiach výskumu kardiológa z University of Califormia, Dr. Deana Ornisha. Pacienti, ktorí prekonali infarkt, prešli pod jeho vedením na nízkotučnú stravu, začali pravidelne cvičiť, prestali fajčiť, znížili hladinu stresu prostredníctvom meditácií a lepších medziľudských vzťahov. Väčšine z nich klesla hladina cukru v krvi, krvný tlak a cholesterol. Dokonca sa im uvoľnili srdcové tepny a návaly bolesti v hrudníku známe ako angina pectoris boli zriedkavejšie.

Stredomorská strava

V posledných rokoch sa objavili štúdie, ktoré ukázali rovnako dobré výsledky pri tzv. stredomorskej strave, ktorá je bohatá na zdravé tuky (napr. olivový olej), omega-3-mastné kyseliny, orechy, ovocie a zeleninu, a to najmä pre ľudí, ktorí prekonali infarkt. „Je očividné, že ľudia, ktorých naučíme konzumovať stredomorskú stravu bohatú na orechy a olivový olej, majú lepšie výsledky, aké sme zaznamenali pri obdobných výskumoch, ktoré testovali statíny (lieky znižujúce cholesterol),“ hovorí Rimm. Takáto strava má obdobné benefity aj pre ľudí, ktorí infarkt neprekonali, no majú zvýšené riziko, že jedného dňa ich postihne.

Laboratórne štúdie na zvieratách a ľudských bunkách nám tiež začínajú odhaľovať dôvody, prečo sú niektoré potraviny spojené so zníženým rizikom určitého ochorenia. Výskumníci izolovali omega-3 mastné kyseliny z rýb a polyfenoly z jabĺk a zistili, že potláčajú rast nových ciev, ktoré vyživujú zhubné rakovinové nádory. Orechy a semienka zasa ochraňujú určité časti chromozómov, vďaka čomu môže bunka zostať zdravá dlhší čas.

Svitá na lepšie zajtrajšky

Ak je strava liekom, tak by sme sa tak mali začať správať. Vo svojej knihe Eat to Beat Disease zhrnul Dr. William Li, odborník na cievy, roky výsledkov rôznych výskumov, a na základe toho navrhol špecifickú výživu pre rozdielne ochorenia od cukrovky až po rakovinu prsníka. Nie všetci doktori však podporujú takýto prístup. Dr. Li ale dúfa, že doterajšie štúdie podnietia výskumníkov, aby sa viac zameriavali na otázky výživy a zdravia, a priniesli tak ďalšie dôkazy. „Kým začneme predpisovať špecifickú stravu ako liečbu ochorení, čaká nás ešte dlhá cesta,“ hovorí. „Možno sa tam nikdy nedostaneme. Momentálne však zapĺňame medzery, ktoré máme v tejto oblasti z hľadiska vedeckého výskumu. Svitá nám na lepšie zajtrajšky.“

Diskusie o výžive môžu však zatlačiť na niektorých doktorov, aby odložili svoje recepty na lieky a pozreli sa radšej na kuchárske recepty, ktoré ich pacienti používajú. Zatiaľ našťastie niekoľko stoviek pacientov ako Tom, ktorí začali využívať Fresh Food Farmacy, znížili riziko závažných komplikácií v dôsledku svojho ochorenia o 40% a obmedzili potrebu hospitalizácie o 70% v porovnaní s ľuďmi, ktorí do programu zapojení nie sú. Na základe tohto úspechu sa tento rok do programu zapojí trojnásobný počet pacientov.

Tom Shicowich sám dobre vie, aká dôležitá je strava pre pacientov ako je on. Keď mu diagnostikovali cukrovku, schudol a dostal hladinu svojho cukru v krvi pod kontrolu. Na nové návyky a zmeny si však nevedel zvyknúť a jeho váha aj množstvo cukru v krvi onedlho znovu narástli. Po zapojení do programu je však vzorom a zdrojom inšpirácie pre ostatných. Momentálne pracuje na čiastočný úväzok a skoro všetky svoje jedlá si varí sám. Svoje kulinárske schopnosti rozšíril aj na ryby, ktoré nikdy predtým nepripravoval. „Viem, ako má zdravé jedlo vyzerať, a teraz už viem aj to, ako ho treba pripraviť,“ hovorí Tom. „Bez tohto programu a podporného systému by som pravdepodobne ešte stále sedel na gauči s balíčkom Oreo keksíkov.“

Zdroj: Time