Oficiálne odporúčania slovenských, európskych aj amerických štátnych autorít o bezpečnej hladine cholesterolu sú približne nasledovné:

  • pre celkový cholesterol menej ako 5,2 mmol/L (menej ako 200 mg/dL)
  • pre LDL (takzvaný zlý cholesterol) menej ako 2,6 mmol/L (menej ako 100 mg/dL)

Predstavme si nasledovnú situáciu. Pacient navštívi lekára a nechá si zmerať hladinu cholesterolu, ktorá bude podľa slovenských štátnych orgánov v “bezpečnej hladine” (celkový cholesterol bude mať 5 mmol/L a LDL 2,6 mmol/L). Následne lekár oznámi pacientovi, že hladina jeho cholesterolu je v poriadku a pacient odíde spokojne domov, lebo si myslí, že mu nehrozí riziko srdcovocievnych ochorení.

Veľký problém je, že oficiálne odporúčania štátnych orgánov o bezpečnej hladine cholesterolu nezodpovedajú skutočne bezpečnej hladine cholesterolu zistenej vedou a môžu byť dokonca smrteľné!
  • Skutočne bezpečná hranica pre hladinu celkového cholesterolu je menej ako 3,8 mmol/L (menej ako 150 mg/dL)
  • Skutočne bezpečná hranica pre hladinu LDL cholesterol je 1,3 - 1,8 mmol/L (50 - 70 mg/dL)

Skutočne bezpečnou hladinou cholesterolu myslíme takú, pri ktorej neexistuje riziko vzniku srdcovocievnych ochorení. Vieme, že vysoký cholesterol je najdôležitejším rizikovým faktorom srdcovocievnych ochorení. Tak isto vieme, že znížením cholesterolu prijímaného stravou, vieme zastaviť a dokonca vyliečiť srdcovocievne ochorenia.

Verejnosť na Slovensku, v Európe aj v USA je zavádzaná nepravdivými informáciami o bezpečnej hladine cholesterolu. Prečo je to tak? Dozviete sa v nasledovnom videu. Vo videu je popisovaná situácia v USA, ale pre Európu a Slovensko to platí rovnako.

České titulky si zapnete po spustení videa kliknutím vpravo dole na

Najlepší spôsob, ako si prirodzene znížiť vysokú hladinu cholesterolu a tým sa vyhnúť srdcovocievnym ochoreniam, je prejsť na celorastlinnú stravu.

Zdroj: Nutrition Facts