Milí priatelia,
s veľkou radosťou vám predstavujeme nový projekt zameraný na zdravé stravovanie. Meno projektu Výživa Vedecky vystihuje dve hlavné idey, ktoré formovali naše predstavy pri jeho tvorbe:

  • Výživa – Hlavnou témou stránky bude výživa a zdravie. Výživou sa nebudeme zaoberať len teoreticky, ale aj prakticky. To znamená, že okrem informácií o živinách nájdete na stránke aj praktickú príručku zdravého stravovania a zdravé recepty.

  • Vedecky – V dnešnej dobe sa nachádza na internete množstvo, často protichodných, informácii o výžive a zdraví. Aby sme sa vyhli ďalšiemu zmäteniu verejnosti, pri tvorbe stránky budeme klásť veľký dôraz na vedecký prístup v zmysle princípov “Medicíny založenej na dôkazoch” (Evidence Based Medicine) 1, 2. To znamená, že budeme zverejňovať len overené informácie, pre ktoré existujú vedecké dôkazy. V článkoch budeme uvádzať zdroje informácii pre možnosť ďalšieho štúdia.

Projekt Výživa Vedecky bude pozostávať z niekoľkých častí. Domovom projektu je web stránka, ktorú práve čítate a na ktorej nájdete všetky informácie, ktoré budú súvisieť s projektom Výživa Vedecky. Okrem toho pre Vás pripravujeme podcast a časom youtube kanál. Upozornenia na všetky novinky budeme publikovať na našej facebookovej stránke, takže pokiaľ budete mať záujem sledovať naše aktivity, stačí, ak si “lajknete” našu stránku na facebooku.

Nezostaneme ale len na internete. Do budúcnosti pripravujeme prednášky pre verejnosť na témy výživy, zdravia a ochorení spôsobených nevhodnou stravou a ďalšie aktivity, ktoré vám budeme postupne predstavovať.

Celorastlinná strava

Projekt Výživa Vedecky prináša na Slovensko zatiaľ nie veľmi známy spôsob stravovania, ktorý sa nazýva celorastlinná strava, ktorá sa zameriava na konzumáciu celostných (úplných) rastlinných potravín. Tento názov je prekladom anglického výrazu “Whole Food, Plant-Based Diet”, ktorý vytvoril a začal používať Dr. T. Colin Campbell, PhD. 3 v 80. rokoch 20. storočia. Presný preklad tohto výrazu je “strava založená na celistvých (prípadne celostných, úplných) rastlinných potravinách”. Pre jednoduchosť sme sa rozhodli používať termín “celorastlinná strava”. V slovenskom jazyku používame slovné spojenia ako celozrnná múka alebo celozrnný chlieb, kde predpona celo- vyjadruje celostnosť a úplnosť potraviny, podobne ako pri celorastlinnej strave.

Prečo by ste sa mali zaujímať o celorastlinnú stravu?

Celorastlinná strava je jediný spôsob stravovania, o ktorom bolo vedecky dokázané, že lieči srdcovocievne ochorenia, na ktoré zomiera takmer polovica ľudí na Slovensku. Okrem toho je prevenciou väčšiny civilizačných ochorení a mnohé z nich aj lieči. Celorastlinná strava podporuje fyzické a duševné zdravie a dlhovekosť. Preto považujeme za dôležité priniesť informácie o tomto spôsobe stravovania na Slovensko.

Web stránka Výživa Vedecky

Stránka Výživa Vedecky bude pozostávať z troch hlavných častí:

Výživa

V prvej časti web stránky nájdete praktickú príručku zdravého stravovania, spoznáte zdravé a nezdravé potraviny, naučíte sa aké potraviny nakupovať, pochopíte princípy prípravy zdravého jedla.

Okrem toho v tejto časti webu nájdete aj prehľad vitamínov a minerálov a ich prirodzené zdroje v potravinách.

Neskôr pribudnú zdravé recepty.

Zdravie

V časti zdravie sa budeme postupne zaoberať príčinami ochorení. Najmä tými, ktoré sú preventibilné, prípadne liečiteľné zdravou stravou. Ochorenia budú spracované takým spôsobom, aby bolo možné tieto informácie prakticky používať.

Predstavte si nasledovnú situáciu. Chcete zistiť, čo môžete urobiť, aby ste minimalizovali riziko vzniku srdcovocievnych ochorení u seba a svojich blízkych. Prípadne už trpíte srdcovocievnym ochorením a chceli by ste urobiť maximum, aby ste sa vyliečili.

V takom prípade navštívte podstránku venovanú srdcovocievnym ochoreniam kde nájde základnú charakteristiku tohto ochorenia a všetky dôležité a podstatné informácie o spôsobe liečby tohto ochorenia pomocou zdravej stravy aj s odkazmi na pôvodné zdroje informácií.

Novinky

V tretej časti budeme uvádzať novinky zo sveta výživy a zdravia prebrané zo overených medicínskych zdrojov ako napríklad PCRM, Nutrition Facts, Nutrition Studies a iné.

Záver

Tešíme sa na spoločnú cestu poznania výživy a zdravia. Pripravujeme pre vás mnoho zaujímavých a praktických informácií, ktoré vám pomôžu pozitívne ovplyvniť kvalitu vašich životov.

Ak vás projekt Výživa Vedecky oslovil, budeme veľmi radi, ak si lajknete našu stránku na facebooku a budete zdieľať naše články.

Pokiaľ by ste nás chceli akokoľvek podporiť alebo nám pomôcť, kontaktujte nás. Ak by ste chceli podporiť rast projektu Výživa Vedecky svojimi schopnosťami, napríklad ste prekladateľ z anglického jazyka alebo viete robiť jazykové korektúry alebo máte iné schopnosti, ktoré by ste nám radi ponúkli, ozvite sa nám a staňte sa súčasťou nášho tímu.