Srdcovocievne ochorenia (ďalej SCO) sú na Slovensku, v EÚ, v USA a rovnako aj celosvetovo zabijakom č.1 a súčasne najčastejším chronickým ochorením spôsobujúcim dlhodobé zdravotné obmedzenia. Celosvetový počet úmrtí je približne 18 milionóv ročne, čo predstavuje asi 50 000 denne.
Bežne sú srdcovocievne ochorenia považované za neliečiteľné, progresívne, postupne sa zhoršujúce ochorenie vyžadujúce farmakologickú liečbu až do konca života. Bežná medicína vie liekmi a náročnými chirurgickými operáciami ako bypass ochorenie spomaliť, ale nie vyliečiť.
V roku 2015 inštitút INEKO publikoval analýzu Ako Slovensko zaplatí za neliečenie zdravotníctva, ktorá čerpala údaje z oficiálnych štatistík zdravotnej poisťovne Dôvera, z ktorých vyplýva:
Z toho vyplýva, že napriek modernej medicíne, ktorá za posledné polstoročie vyvinula množstvo liečebných metód a liekov na liečenie srdcovocievnych ochorení, nie sme schopní zastaviť túto epidémiu, ktorá z roka na rok stúpa. Mohli by sme si preto položiť zásadnú otázku:
Asi neexistuje na svete človek, ktorý by bol povolanejší rozprávať na tému liečenia srdcovocievnych ochorení ako Dr. Esselsyn. Dr. Essyelstyn, ktorý celožitotne pracoval ako chirurg na prestížnej Cleavlendskej klinike, uskutočnil dve prelomové štúdie a pomohol zlepšiť stav stovkám pacientov so srdcovocienymi ochoreniami. Vo svojej druhej štúdii dokázal, že celorastlinná strava dokáže zabrániť opakovanej srdcovej príhode až u 99,4% pacientov! Vypočujte si jeho zaujímavý životný príbeh v krátkej prednáške, ktorú predniesol na TEDx konferencii v Cambridge 2011. V prípade potreby si zapnite slovenské alebo anglické titulky.
Moja odpoveď je jasná a absolútna: Srdcovocievne ochorenia nemali nikdy existovať a ak by aj náhodou vznikli, nikdy sa nemali ďalej rozvíjať.
Okrem Dr. Esselstyna sa podobné výskumy uskutočnil aj Dr. Dean Ornish.
Zamyslite sa: Srdcovocievne ochorenia a cukrovka, ktoré majú v USA a na svete na svedomí spolu viac úmrtí ako čokoľvek iné, sú kompletne preventibilné ochorenia pomocou celkovej zmeny životného štýlu. Bez liekov a chirurgických operácií.
Predstavte si, že ste mimozemštania, ktorí práve pristáli na Zemi a ľudia by Vás poprosili o pomoc. Chceli, aby ste im pomohli pochopiť, prečo toľko ľudí zomiera na srdcovocievne ochorenia. Kde by ste začali vaše hľadanie?
Prvými logickými otázkami by mohli byť:
Pozitívne korelácie | Negatívne korelácie | ||
---|---|---|---|
Mliečne kalcium | 0,83 | Kalórie z rastlinného jedla | -0,80 |
Maslový tuk | 0,80 | Železo | -0,72 |
Kalórie z živočísnych produktov | 0,79 | Škrobová zelenina | -0,69 |
Nasítené tuky | 0,77 | Celkový príjem sacharidov | -0,62 |
Mliečny proteín | 0,77 | ||
Mlieko | 0,76 | ||
Cholesterol | 0,69 | ||
Tuk z mäsa | 0,64 | ||
Proteín z mäsa | 0,62 |
Takéto štúdie sa uskutočnili už v 50. rokoch 20. storočia, keď WHO zozbierala údaje o ochoreniach podľa krajín a FAO zozbierala údaje o konzumácii rôznych skupín potravín v jednotlivých krajinách. Nasledovné štúdie dali tieto údaje do vzájomných vzťahov. [1] [2] [3]
Výsledky týchto štúdií ukázali silné korelácie medzi srdcovocievnymi ochoreniami a určitými skupinami potravín. Napríklad medzi sdrcovocievnymi ochoreniami a konzumáciou živočísnych potravín sa našla silná pozitívna korelácia, čo znamená, že čím viac ľudia jedli živočíšne potraviny, tým viac sa u nich vyskytovali SCO. (Tabuľka 1)
Naopak medzi konzumáciou rastlinných potravín a SCO sa našla silná negatívna korelácia, čo znamená, že čím viac ľudia jedli rastlinných potravín a škrobovej zeleniny, tým menej sa u nich vyskytovali SCO. (Tabuľka 1)
Tieto výsledky nám veľa napovedajú, ale korelácia nie je kauzalita, preto si nemôžeme byť na 100% istý, či skutočne strava spôsobuje SCO. Z toho dôvodu je veľmi dôležité spoznať práce Dr. Esselstyna a Dr. Ornisha.
Dr. Esselstyn sa celoživotne venoval liečeniu a vedeckému výskumu, ktorý bol zameraný na liečenie SCO pomocou zdravej celorastlinnej stravy. Dr. Esselstyn si všimol, že národy, ktoré sa stravujú čisto na rastlinnej strave, netrpia SCO a ich celkový cholesterol je nižší ako 3,8. Preto si vytvoril nasledovnú hypotézu:
Ak zmeníme stravu pacientom, ktorí už majú SCO tak, aby neobsahovala žiaden cholesterol, t.j. vylúčime živočíšne potraviny, budeme dúfať, že tým znížime ich celkový cholesterol pod 3,8 a následne zastavíme postup SCO.
Túto hypotézu overil v dvoch klinických štúdiách. Prvej štúdie, trvajúcej 12 rokov sa zúčastnilo 24 pacientov [4] a druhej štúdie, trvajúcej 3,7 roka sa zúčastnilo 198 pacientov [5] . Výsledky týchto štúdii prekonali jeho najoptimisteckejšie očakávania. Nielenže sa podarilo znížiť celkový cholesterol pod 3,8 a zastaviť progres srdcovocievnych ochorení, ale upchaté cievy sa začali opäť uvoľňovať a pacienti sa vďaka celorastlinnej strave vyliečili tak, že mnohí z nich už nepotrebovali ďalšie lieky. Pritom mnohí účastníci štúdií už v minulosti prekonali srdcovú príhodu ako infarkt alebo mŕtvicu. Viacerí z nich boli v stave, keď im už klasická medicína nedokázala pomôcť a boli poslaní domov zomrieť.
Cieľom prvej štúdie [4] bolo znížiť celkový cholesterol pod 3,8 pomocou stravy, čo je hranica, pri ktorej sa u ľudí nevyskytujú žiadne srdcovocievne ochorenia. Tento cieľ štúdie bol dosiahnutý.
Výsledky | cholesterol |
---|---|
na začiatku štúdie | 6,1 mmol/L |
po 5 rokoch | 3,5 mmol/L |
po 12 rokoch | 3,7 mmol/L |
Štúdie sa zúčastnilo 24 pacientov 18 z nich sa rozhodlo liečiť celorastlinnou stravou. 6 účastníkov sa rozhodlo pre tradičnú liečbu. Aké boli výsledky týchto dvoch skupín?
Liečenie celorastlinnou stravou |
|
---|---|
počet účastníkov | 18 |
- 12 rokov bez srdcových príhod | 17* |
Počet srdcových príhod pri dodržiavaní diéty | |
- za predchádzajúcich 8 rokov | 49 |
- za nasledujúcich 12 rokov štúdie | 0 |
Úmrtia | |
- mali zomrieť do roka | 5 |
- zomrelo počas 12 rokov na SCO | 0 |
Tradičná liečba |
|
---|---|
počet účastníkov | 6 |
- 12 rokov bez srdcových príhod | 0 |
Počet srdcových príhod | |
- za nasledujúcich 12 rokov štúdie | 13 |
Úmrtia | |
- zomrelo počas 12 rokov na SCO | 2 |
* Jeden účastník štúdie po 6 rokoch začal jesť opäť mäso, jahňacie kotlety, smažené hranolky a koláče z bielej múky. V dôsledku čoho sa mu vrátila angína pektoris a potreboval ďalší bypass. Následne sa vrátil k celorastlinnej strave a už nemal žiadne ďalšie srdcové príhody.
Po zverejnení výsledkov prvej štúdie niektorí odborníci namietali, že táto štúdia bola veľmi malá a jej výborné výsledky označili za “náhodné”. Preto sa Dr. Esselstyn rozhodol vykonať druhú štúdiu s väčším počtom účastníkov.
Druhej štúdie [5] Dr. Esselstyna sa zúčastnilo 198 účastníkov.
Počet účastníkov | 198 |
Súhlasili s nutričným programom | 177 (89%) |
Mali diagnostikované srdcovocievne ochorenie | 195 (98%) |
- angiograficky | 180 |
- stres testom | 74 |
- prekonali infarkt myokardu | 44 |
Po 3,8 rokoch liečby celorastlinnou stravou boli výsledky druhej štúdie nasledovné:
liečba stravou | tradičná liečba | |
---|---|---|
Počet účastníkov | 177 (89%) | 21 (11%) |
Zlepšenie stavu | 144 (81%) | 0 (0%) |
- redukcia symptómov | 105 (94%) | 0 (0%) |
Angína pektoris - na začiatku štúdie | 112 | |
Angína pektoris - zlepšenie | 104 (93%) | |
Priemerné zníženie hmotnosti | 8,5 kg | |
Opakovaná srdcová príhoda * | 1 (0,6%) | 13 (62%) |
* Hlavným cieľom bolo zabrániť opakovanej srdcovej príhode ako je infarkt myokardu, mozgová mŕtvica alebo predčasná smrť.
Ak by sme zhrnuli výsledky štúdie Dr. Esselstyna dalo by sa povedať:
Zo štúdií Dr. Esselstyna vyplýva, že pokiaľ trpíte srdcovocievnymi ochoreniami, tak s prechodom na celorastlinnú stravu máte vysokú pravdepodobnosť:
Je zaujímavé, že na to, aby sme dokázali, že celorastlinná strava je najlepšou možnou prevenciou a súčasne liekom srdcovocievnych ochorení sa nepotrebujeme detailne zaoberať tým ako toto ochorenie v tele vzniká a ako ho nezdravá živočíšna strava vytvára a naopak ako je ho možné pomocou zdravej celorastlinnej stravy vyliečiť. Na pochopenie nám stačilo vedieť nasledovné:
Srdcovocievne ochorenia sú ochorenia spôsobené stravou
Z horeuvedených vedeckých poznatkov vyplýva, že SCO sú celkom zbytočné ochorenia, spôsobené nevhodnou stravou, ktoré by vôbec neexistovali, ak by ľudia jedli stravu, ktorá je pre človeka prirodzená.
Pokiaľ trpíte srdcovocienymi ochoreniami, prípadne chcete zabrániť ich vzniku v budúcnosti, odporúčame Vám prechod na celorastlinnú stravu.
1) Jolliffe N, Archer M. Statistical associations between international coronary heart disease death rates and certain environmental factors. J Chron Dis. 1959; 9(6): 636-652. , zdroj
2) Yudkin J.& Diet and coronary thrombosis: Hypothesis and fact. The Lancet. 1957; 270(6987): 155-162. , zdroj
3) Artaud-Wild SM, Connor SL, Sexton G, Connor WE. Differences in coronary mortality can be explained by differences in cholesterol and saturated fat intakes in 40 countries but not in France and Finland. A paradox. Circulation. 1993;88:2771-9. , zdroj
4) Caldwell B. Esselstyn, Jr., MD Updating a 12-Year Experience With Arrest and Reversal Therapy for Coronary Heart Disease (An Overdue Requiem for Palliative Cardiology). 2004 , zdroj
5) Caldwell B. Esselstyn Jr, MD; Gina Gendy, MD; Jonathan Doyle, MCS; Mladen Golubic, MD, PhD; Michael F. Roizen, MD, A way to reverse CAD? 2014 , zdroj