Národy, ktoré jedia viac živočíšnych produktov, majú vyšší výskyt chronických chorôb.
Jedlá s pridaným tukom a cukrom sú chudobné na vitamíny a minerály a prispievajú k nadváhe a výskytu chronických ochorení.
Štúdie ukazujú, že populácie a národy, ktorých strava je založená najmä na rastlinných potravinách, žijú dlhšie a majú nízky výskyt srdcovocievnych ochorení, rakoviny a cukrovky.
Celorastlinná strava neznamená, že jedlo sa nemôže tepelne upravovať. Celorastlinné potraviny sú také, ktoré konzumujeme s všetkými ich zložkami, nič nebolo odobraté ani pridané (napríklad mrkva, jablko, šošovica, celozrnné obilniny). Ak z celostnej potraviny odstránime jej zložku či inú pridáme, stáva sa z nej spracovaná potravina. Napríklad pri výrobe bielej múky sa z obilnín odstránia otruby, ktoré obsahujú vlákninu a väčšinu vitamínov. Naopak pri výrobe rôznych sladkých a slaných keksíkov a sušienok sa do nich pridáva cukor, tuk a konzervanty. Tieto potraviny už potom nie sú celostné a ani zdraviu prospešné.
Pri uvažovaní nad tým, či je daná potravina zdravá alebo nie, musíme brať do úvahy jej celkový vplyv na zdravie a nie to, či obsahuje nejaký špecifický vitamín alebo minerál. Je síce pravda, že živočíšna strava obsahuje určité živiny, na druhej strane tiež obsahuje nezdravé zložky ako cholesterol a nasýtené tuky, ktoré nie je možné z živočíšnych potravín odstrániť. Tieto nezdravé zložky vo veľkej miere prispievajú k rozvoju civilizačných ochorení. Pre človeka je preto výhodnejšie získavať živiny z rastlinných zdrojov, ktoré tieto nezdravé zložky neobsahujú. Celkový efekt celorastlinnej stravy je výrazne pozitívnejší a poskytuje nám mnohé výhody:
Celorastlinná strava poskytuje nášmu telu všetko, čo potrebujeme pre náš zdravý život. Pre lepšie pochopenie toho, čo jesť a čo nejesť, rozdeľme si potraviny do troch základných skupín:
Zemiaky, sladké zemiaky, tekvice, strukoviny (šošovica, fazuľa, cícer, hrášok...)
100% celozrnné obilniny ako hnedá ryža, špalda, raž, ovos, pohánka...
Zelená listová zelenina, brokolica, cukina, baklažán, paprika, paradajky, uhorky
Všetky druhy ovocia (pozor, nie džúsy a sušené dosladzované ovocie)
Mleté ľanové semienka, chia semienka
Všetky druhy
Voda, čaje, zelený čaj, nesladené rastlinné mlieka
Červené mäso, hydina, ryby, spracované mäso, morské zvieratá
Mlieko, syry, jogurty, maslo, smotana
Rastlinné oleje (slnečnicový, olivový, repkový), kokosový olej, margaríny, ghee
Ani bielok ani žĺtok
Sladké keksíky, slané keksíky, solené oriešky, sladké tyčinky
Pečivo, chlieb, ktorý nie je zo 100% celozrnnej múky
Bublinkové nápoje (koly), energetické nápoje, športové nápoje, ovocné džúsy (dokonca 100% ovocný džús)
Vegánsky "syr" alebo "mäso", ktoré obsahujú pridaný tuk a olej
Mnohé z potravín v nasledujúcom zozname sú zdravé ako napríklad orechy. Problém je, že ľudia, ktorí sa rozhodnú prestať jesť nezdravé živočíšne produkty, majú zo začiatku potrebu nahrádzať mäso, vajcia alebo mliečne produkty väčším množstvom orechov alebo avokádom, atď. Principiálne tieto potraviny nie sú zlé, ale treba ich jesť s mierou. Orechy je vhodné používať na dochucovanie jedál, ale už nie nasypať si ich do veľkej misky namiesto večere. No orechov sa netreba vzdať, pretože sú dôležitým zdrojom vitamínov (napr. vitamín E), minerálov (napr. vápnik) a stopových prvkov (napr. železo, zinok, selén). Pri konzumácii hrste rozmanitých orechov za deň sa netreba obávať ich nadmerného príjmu.
Vlašské orechy, mandle, kešu, lieskové orechy
Sezamové, slnečnicové, tekvicové
Javorový sirup, ovocný kocentrát, hnedý cukor
Kofeínová káva, občas alkoholické nápoje
Pokiaľ boli doteraz základom vašej stravy nezdravé tukové potraviny, môže sa vám na prvý pohľad zdať, že vy sa zdravo stravovať nedokážete a v tejto chvíli možno ani netušíte, čo vlastne jesť. Nemusíte sa obávať. Táto stránka slúži práve na to, aby ste sa to naučili. Budete prekvapený, ako rýchlo si obľúbite nové chute a nové recepty a ako rýchlo sa bude vaše zdravie zlepšovať. S nami sa naučíte: