Z predchádzajúceho článku vieme, že škrobové rastliny sú dôležitou súčasťou ľudskej stravy ako primárny zdroj energie pre človeka. Otázka je, ktoré rastliny sú škrobové a ktoré neškrobové?
Škrobové rastliny
Škrobové rastliny sú tie, ktoré obsahujú väčšie množstvo škrobov. V nasledujúcom zozname sú uvedené množstvá škrobov v gramoch na 100g danej uvarenej rastliny.
Obilniny (25-14g)
celozrnná ryža (25), jačmeň (22), pšenica (20), špalda (20), ovos (20), pohánka (16), kukurica (14), raž, cirok
Strukoviny (16-12g)
cícer (16), fazuľa (15-12), šošovica (13), hrášok (4)
Zemiaky (13g)
zemiaky (žlté, červené, ružové, biele)
Sladké zemiaky (5g)
sladké zemiaky (oranžové, fialové, biele)
Údaje o obsahu škrobov sú prebrané zo stránky cronometer.
Neškrobové rastliny
Neškrobové rastliny sú v podstate všetky ostatné. Obsahujú menej škrobov, približne 0-1g na 100g varenej hmotnosti. Sú však dôležitým zdrojom vitamínov, minerálov, fytonutrientov a antioxidantov a mali by byť súčasťou každého jedla.
Zelená listová zelenina
špenát, rukola, polníček, šalát, rímsky šalát
Červená, žltá, zelená zelenina
paradajky, papriky, cukiny, uhorky
Aromatické
cibuľa, cesnak, pór, stopkatý zeler
Tekvice
tekvica hokkaido, tekvica na pečenie
Koreňová zelenina
mrkva, petržlen, cvikla
Kapustovité
brokolica, karfiol, kel, ružičkový kel
Ovocie
jablká, hrušky, marhule, broskyne, slivky, melóny, banány, pomaranče, čučoriedky, ...
Jedlé hríby
šampiňóny, hliva, kuriatka a ostatné jedlé lesné hríby
Poznámka: V jednotlivých skupinách rastlín sa nachádza viac druhov rastlín, napríklad viac druhov ovocia. Tak isto vieme, že hríby sú samostatná ríša a nemali by byť zahrnuté medzi rastliny, ale pre jednoduchosť ich uvádzame medzi neškrobovými rastlinami.