Dr. Tom Campbell, spoluautor Čínskej štúdie, desiatky rokov v rámci svojej práce pomáha ľuďom pri prechode na celorastlinnú stravu. Počas mnohoročných skúseností identifikoval dve najčastejšie chyby, ktorých sa dopúšťajú ľudia pri prechode na celorastlinnú alebo vegánsku stravu. V nasledovnom krátkom videu vám ich predstaví.
V prípade potreby si zapnite slovenské titulky.
Čo hovorí Dr. Tom Campbell?
Je dôležité, aby rastlinné jedlo obsahovalo vizuálne 50% škrobových rastlín ako (obilniny, strukoviny alebo zemiaky) a 50% neškrobovej zeleniny a/alebo ovocia. Ak nedodržujeme pravidlo 50:50, dopúšťame sa jednej z nasledovných chýb:
-
Jeme málo škrobov. Ak jeme málo strukovín, obilnín alebo zemiakov, jeme prevažne šaláty a neškrobovú zeleninu, ktorá je nízkokalorická. Dlhodobo to nie je udržateľné, lebo máme nedostatok energie, čo vyúsťuje v nárazové prejedanie sa väčším množstvom vysoko kalorických potravín ako napr. orechov alebo vysoko tukovým vegánskym “junk foodom”.
-
Jeme málo neškrobovej zeleniny. Väčšinu nášho jedla tvoria škrobové potraviny ako cestoviny, zemiaky a strukoviny a zabúdame na ovocie a neškrobovú zeleninu.
Odporúčame
Pre lepšie porozumenie témy vám odporúčame prečítať si súvisiace články:
- Dôležitosť škrobov vo výžive počas histórie vývoja človeka až do súčastnosti.
- Škrobové a neškrobové rastliny, kde sa dozviete, ktoré rastliny sú škrobové a ktoré neškrobové.
- Kalorická hustota a chudnutie, kde sa dozviete, koľko kalórií majú jednotlivé skupiny potravín.
- Ideálne zloženie rastlinnej stravy. Pravidlo 50:50, kde podrobne rozoberáme pravidlo 50:50.